Succé ynglar av sig

En krönika från Vår man i Hollywood, 23 oktober 1993
Anfang ew York Times publicerar varje vecka en lista med böcker som säljer bäst just nu i USA. Kategorin pocket/fiktion ser närmast ut som en femton-i-topp-lista över samtida biosuccéer. Här hittar vi filmerna i bokform, exempelvis Rising Sun, The Firm och Jurassic Park. Jag undrar om det är samma människor som ser filmen som läser boken. Uppskattar filmpubliken filmen så mycket att den vill fördjupa sig i intrigen i bokform? Eller finns det människor som lider av filmskräck, biofobi, eller vad det kan tänkas heta och dessa läser boken i ett försök att hänga med i diskussionerna i kafferummet? Eller är det så att filmpubliken finner filmen ytlig och otillräcklig och därför återvänder till boken. Återvänder är det rätta ordet eftersom boken oftast är skriven långt före filmen spelas in. Uppenbarligen får böckerna förnyad publicitet genom en filmatisering.
hollywood
Huruvida boken eller filmen är bättre är ett vanligt diskussionsämne. Det är naturligtvis intressant att jämföra hur troget filmen följer händelserna i boken. En film kan också ha sina sidor. En yngre bekant, Klas från Träskbacka, berättade en gång hur besviken han blev när han första gången såg Johnny Weissmüller spela Tarzan på bio. Tarzan var redan bekant från Edgar R. Burroughs böcker som lånades från byskolans lilla bibliotek i tiderna. Tarzan på film rörde sig klumpigt och tafatt när han klättrade i träd och svingade sig i lianer.

Den yngre generationen växte upp med såväl Tarzan som Stålmannen och Batman i tecknade serier. Stålmannens gloria falnade något när han ostadigt flög över filmduken i början av åttiotalet. Det såg ut som om den osårbare Stålmannen, världens superpolis och Metropolis beskyddare, var lika känslig för turbulens som för Kryptonit. I de tecknade serierna flög Stålmannen snabbt och smidigt utan hänsyn till varken termo- eller aerodynamiska lagar.

Batman kom ju också med stor framgång men med varierande trovärdighet in på bioduken. Att man har läst boken eller serietidningen verkar sålunda vara ett argument för att INTE gå och se filmen. En något äldre bekant, Emil från Stubbhagan brukar inte se filmen Jesus från Nasaret som visas varje påsk eftersom han läst boken och den var fullt tillräcklig, säger han.

succeill

Båda böckerna Rising Sun och Jurassic Park är skrivna av Michael Crichton. Rising Sun handlar om en mordutredning som avspeglar rivaliteten mellan USA och Japan. Japanerna har under flera år investerat i, eller köpt upp, beroende på hur man ser det, amerikanska storföretag. Mellan raderna handlar väl både boken och filmen om att amerikanarna nu behöver skaffa sig en ny ärkefiende efter kommunismens och Sovjetunionens fall. Sean Connery spelar en av huvudrollerna i filmen.

Jurassic Park behöver knappast någon närmare presentation. Steven Spielberg överträffade sitt eget rekord häromveckan när biljettintäkterna för Jurassic Park passerade 701 miljoner dollar, över 4 miljarder mark. Det gör filmen till alla tiders bästsäljare. Jurassic Park har gått på biograferna i 16 veckor och hittills spelat in 326 miljoner dollar i USA och Kanada samt ytterligare 379 miljoner dollar i övriga världen. Det är ju helt ofantliga mängder med pengar. Det tidigare rekordet på 701 miljoner sattes av Spielbergs film "E.T." som gick på biograferna för över tio år sedan. "E.T." var ett intelligent och charmerande kramdjur från yttre rymden. "E.T." var strandsatt på jorden av sitt rymdskepp men kunde i slutet av filmen återvända till sina hemtrakter.

Marsmänniskor

Phone home

Nyhetsbyrån Reuter rapporterade häromdagen att om "E.T." händelsevis skulle telefonera till oss här på jorden, så är risken att ingen skulle svara. Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har hittills upprätthållit en verksamhet för avlyssning av radiosignaler som kan tänkas komma från utomjordingar ute i universum. Finansieringen av denna verksamhet har nu strukits ur den amerikanska budgeten. För att hålla luren öppen till yttre rymden även nästa år behöver NASA 12 miljoner dollar. Det är mindre än en promille av NASAs årliga budget på 14 och en halv miljarder dollar.

Enligt en senator från Nevada har amerikanarna redan spenderat miljoner på projektet men ingen har ännu landat och sagt "Tag mig till er ledare". Inga flygande tefat har heller begärt landningstillstånd. Resultatansvar blir allt vanligare för statliga institutioner, också i Amerika.

Nyhetsbyrån rapporterade dock inte om det flygande tefat som landade på Röda torget i Moskva samma kväll. Utomjordingarnas kurir kom tillbaka efter en kort rekognoseringstur och berättade att han stött på en ryss som hette Boris Jeltsin. När den utomjordiske kuriren framställde sin begäran om att "ta mig till er ledare" verkade ryssen förbryllad och svarade att han inte visste vem det var.


[ HOMEPAGE ]
Page updated May 26, 1996 by Peter Björknäs.